کدام مواد غذایی را نباید در فریز گذاشت؟
یکی از بهترین روشهای نگهداری مواد غذایی، فریز کردن است. فریزر باعث صرفهجویی در زمان و هزینه میشود و کمک میکند تا موادغذایی فصلهای مختلف را نگهداری داریم. با این وجود، بعضی از موادغذایی را نباید در فریزر گذاشت. بعضی از خوراکیها، در دمای فریزر سالم نمیمانند و طعم و مواد مغذیشان را از دست میدهند. دقت در نگهداری موادغذایی، باعث سلامتی و افزایش کیفیت غذاها میشود. در این مقاله با ۱۱ ماده غذایی که بهتر است هرگز در فریز نگهداری نشوند، آشنا میشوید.
چرا بعضی خوراکیها را نباید فریز کرد؟
موادغذایی مهمترین منبع دریافت پروتئینها و موادمغذی موردنیاز بدن هستند. بدن انسان به املاح مختلفی نیاز دارد که هرکدام در موادغذایی خاصی وجود دارد، بنابراین رژیم غذایی باید شامل موادغذایی متنوع باشد.
دقت در نحوه نگهداری هر خوراکی، باعث تضمین سلامتی و شادابی بدن و دریافت ویتامینهای موردنیاز میشود. سرعت زندگی و کمبود وقت، باعث میشود ما خوراکیهای مختلف را آماده کنیم و برای روزهای پرمشغله در فریزر بگذاریم، اما بعضی از موادغذایی در فریزر آسیب میبینند. خوراکیها ترکیبات متفاوتی دارند و هرکدام باید در دمای خاصی نگهداری شوند. دمای فریزر برای بعضی خوراکیها، نهتنها نگهدارنده نیست، بلکه باعث از بین رفتن موادمغذی و فاسد شدنشان میشود، بنابراین تمام خوراکیها را نباید فریز کرد.
این ۱۱ ماده غذایی را در فریزر نگذارید
- تخم مرغ با پوست در دمای پایین میشکند
تخممرغ خام، حاوی مایعات است و حجم مایعات بعد از یخ زدن افزایش پیدا میکند. اگر تخم مرغ خام را در فریزر بگذارید، بعد از مدتی مایع درونش یخ میزند و پوست تخممرغ ترک برمیدارد. بنابراین هم تخممرغ غیر قابل استفاده میشود و هم فریزر بوی تخممرغ میگیرد.
- سیب زمینی در فریزر پژمرده میشود
سیبزمینی حاوی حجم بالایی آب است، بههمین دلیل در فریزر یخ میزند و بافت اولیهاش را از دست میدهد. سیبزمینی خام، بعد از یخ زدن پلاسیده میشود و طعم اولیه را ندارد. اگر راهی جز فریز کردن ندارید، میتوانید سیبزمینی را بپزید و بعد در فریزر بگذارید.
- پنیر را در یخچال نگه دارید
پنیر در فضای یخچال هم ماندگاری بالایی دارد و نیازی به فریز کردن ندارد. پنیر در صورت یخ زدن، به شکل خمیر درمیآید، طعم اولیهاش را از دست میدهد و بیمزه میشود.
- سبزیجات آبدار در سرما پلاسیده میشوند
یکی از سوالهای متداول این است که چه سبزیجاتی را نباید فریز کرد اکثر سبزیجات، مخصوصاً سبزیجات آبدار، قابلیت فریز ندارند. سبزیجات در صورت فریز شدن، پلاسیده و پژمرده میشوند و طعم اولیه را ندارند. اگر میخواهید سبزیجات تازه و خوشطعم مصرف کنید، هربار بهاندازهی نیاز خرید کنید و اگر فرصت ندارید، میتوانید سبزیها را خشک کنید و در فریزر نگه دارید، همچنین میتوانید سبزیها را بشویید و در حولهای نخی بپیچید، بعد در یخچال بگذارید.
- شیر در فریزر غیرقابل خوردن میشود
شیر یکی از موادغذایی است که نباید در فریزر بگذارید. شیر بعد از یخ زدن، شفافیتش را از دست میدهد و بریدهبریده میشود. بهتر است تنها برای پخت غذا از شیر یخزده استفاده کنید نه برای مصرف روزانه.
برای آب شدن یخ شیر، باید شیر را حداقل یک روز در یخچال بگذارید تا آرامآرام به حالت اولیه برگردد.
- موادغذایی سرخ شده در دمای پایین خمیری میشوند
مواد سرخ شده، در یخچال حالت نرم و خمیری پیدا میکنند و تردیشان را از دست میدهند. در ضمن اگر مواد سرخ شده را بعد از یخزدن دوباره در روغن بیندازید، غذایتان چربتر میشود و برای سلامتی مضر است. توصیه میشود موادغذایی را بهاندازه مصرف سرخ کنید تا نیازی به نگهداری نباشد.
- ماست
ماست در دمای پایین، بریدهبریده میشود و طعمش تغییر میکند. شاید بپرسید روش نگهداری ماست در فریز چیست؟ باید بگوییم فریز کردن این خوراکی در کل اشتباه است. ماست یخزده تنها برای آشپزی قابل استفاده است و برای مصرف مستقیم توصیه نمیشود چون خاصیت پروبیوتیکیاش را از دست داده است.
- نوشیدنیهای گازدار در دمای پایین منفجر میشوند
نوشیدنیهای گازدار، اغلب از جنس آلومینیوم هستند و ممکن است در دمای فریزر منفجر شوند و همهجا پخش شوند. نوشیدنیها را باید در یخچال نگهداری کنید.
- میوههای آبدار بعد از فریز شدن بیمزه میشوند
میوههای آبدار در دمای پایین یخ میزنند و بعد از آب شدن یخها، تنها یک میوهی نامغذی و بدون مزه باقی میماند، بنابراین میوههای آبدار مانند آناناس، هندوانه، سیب و طالبی را فریز نکنید.
- خامه ترش و خامه قنادی را فریز نکنید
خامههای قنادی از سفیده تخممرغ تشکیل میشوند، به همین دلیل ممکن است در دمای پایین فاسد شوند. خامهی ترش هم در یخچال بریدهبریده و بدمزه میشود.
- گوشت یخزده مستعد جذب باکتری است
گوشت هرگز نباید بیشتر از یک بار یخ بزند، چون باکتریها را جذب میکند. بنابراین هربار به اندازه مصرف از فریزر گوشت بردارید و بعد از آب شدن یخها، بهسرعت مصرف کنید.
بیشتر بخوانید: کدام موادغذایی را نباید در یخچال نگهداری کرد؟
چه غذاهایی را میتوانیم فریز کنیم؟
- گوشت گوساله ۴ تا ۶ ماه و گوشت گوسفند ۹ ماه در فریزر ماندگاری دارد، اما گوشت بوقلمون و مرغ تا یک سال هم در فریزر سالم میمانند.
- جگر، دل و قلوه تا چهار ماه قابلیت نگهداری دارند.
- ماهیهای کمچرب تا ۶ ماه و ماهیهای پرچرب تا ۳ در فریزر سالم میمانند؛ میگوها را هم تا ۶ ماه میتوانیم نگهداری کنیم.
- نان را میتوانیم بین دو تا سه ماه فریز کنیم.
- سبزیجات خام تا ۱۲ ماه قابلیت نگهداری دارند.
- تخممرغ خام بدون پوسته و با ریختن در قالب، تا یک ماه سالم میماند.
- یکی از غذاهایی که میتوان فریز کرد ، برنج پخته شده است که تا دو ماه قابلیت نگهداری دارد.
- سفیدهی تخممرغ تا ۱۰ ماه سالم میماند.
این نکات را در مورد منجمد کردن موادغذایی بدانید
- تا حد امکان، هیچ مادهای را بیشتر از یکبار منجمد نکنید، چون علاوه بر از دست دادن طعم، مواد مغذیاش را نیز از دست خواهد داد.
- موادی که حاوی سرکه هستند، نیازی به فریز کردن ندارند. مثلاً نگهداری سویا در فریزر واجب نیست، چون در دمای اتاق تا یک ماه سالم میماند.
- هرگز غذای داغ را در فریزر نگذارید، چون هم باعث خراب شدن سایر مواد غذایی میشود، هم به فریزر آسیب میرساند.
- غذاهای حاوی ادویه، در دمای پایین تلخ میشوند. مثلاً ممکن است بپرسید آیا میشود مواد کتلت را فریز کرد؟ اگر هنوز به موادکتلت ادویه نزده باشید، میتوانید حداقل چند روز و حداکثر دو هفته فریزش کنید.
- میتوانید روی برچسبهای کوچک، تاریخ فریز موادغذایی مختلف را بنویسید، تا بیشتر از موعد در یخچال نمانند.
- برای بستهبندی موادغذایی، از کیسههای باکیفیت استفاده کنید و محکم ببندید تا هوا در کیسه نفوذ نکند.
- بهتر است فضای فریزر را هر دو ماه یکبار ضدعفونی کنید. بعضی از سبزیجات، مانند هویج و اسفناج، در فریزر مستعد جذب باکتریها هستند. از مضرات هویج فریز شده میتوان به احتمال تولید ترکیبات سرطانزا مانند نیتروزآمینها اشاره کرد.
- فریزر را پر نکنید تا هوای سرد بتواند بهراحتی بین موادغذایی گردش کند.
- بعضی سبزیجات در بستهبندیهای باکیفیت میتوانند برای مدتی طولانی سالم بمانند. مثلاً بعضی از افراد میپرسند آیا میتوان شلغم را فریز کرد جواب مثبت است. شلغم گزینهی خوبی برای فریز کردن است و در کیسههای پلاستیکی تا چند ماه دوام میآورد.
حرف آخر
با توجه به زندگی پرمشغلهی امروز، فریز کردن بهترین گزینه برای نگهداری موادغذایی و افزایش فاصلهی خرید کردن است. با این حال باید بدانیم بعضی از موادغذایی قابلیت فریز شدن را ندارند و تمام ویتامینها و موادمغذیشان را از دست میدهند. همچنین نحوهی نگهداری خوراکیها در فریزر، در کیفیتشان تاثیرگذار است.
دقت در نگهداری موادغذایی، باعث سلامتی و جلوگیری از بیماریهای مختلف ناشی از کمبود ویتامینها است.
دیدگاه خود را بنویسید